My Buddies

Thursday, June 15, 2017

Sempoi dan bersahaja di Korea - Percutian singkat

Annyeonghaseyo..! 

Che irumun Rita imnida..Chewahh..bukan main lagi cakap korea..hikhikhik...28 May hingga 1 Jun 2017, saya ke Seoul, Korea dengan dua euonni yg juga merupakan rakan guru saya di sekolah.. percutian singkat yang sempoi dan bersahaja..selama 5 hari 4 malam. 

Kami ke sana dengan menggunakan ground pakej dari HR Travels and Tours, sebuah travel ejen yang dikendalikan oleh bekas-bekas dan pelajar-pelajar Malaysia di Korean University, Seoul, Korea. Korang mesti nak tahu berapa bajet hendak ke sana kan. Ok di sini saya sertakan serba sedikit info bajet yang telah saya gunakan sepanjang berada di korea. 

Tiket Kapal Terbang:
KK-KL : RM550 (Sebab booking 2 hari sebelum flight hoho)
Penang-KK : RM410
KL-ICN, ICN-KL :RM1250
ground pakej : RM1390
perbelanjaan di korea : RM1100
Jumlah : RM4700

Sebenarnya, bajet ini sangat mahal disebabkan oleh kurangnya planning percutian.  kalau anda nak style backpackers, separuh saja dari harga yang di atas. so, jangan terkejut pula..

ok, kami ke mana sepanjang berada di Seoul tu..?
ini dia.

Hari Pertama.
kami tiba di Lapangan terbang Incheon pada pukul 8.30 waktu korea. kami disambut dengan kereta MPV terus ke hotel penginapan.

berehat sekejap di hotel, mandi dan tukar pakaian. kemudian keluar ke stesen kereta api korea yang memangnya superb! Dari stesen Cheongyangni, kami ke Jongno.

melawat lawat ke kawasan istana lama korea iaitu Gyeongbok Palace, istana King Sejong. Di sini lah tempat popular drama-drama korea dilakonkan..contohnya, Goblin, dan juga Rooftop Prince.



Keluar dari istana, kami ke kawasan pasar seni...di sini sempat kami membeli dan memakai pakaian tradisi korea iaitu hanbok.


kemudian bergerak ke tugu besar King Sejong dan ke kawasan sungai Chonggye..sungai jernih di tengah-tengah bandar Seoul.


setelah itu, kami ke Pasar Seni Insadong..banyak barangan seni dan tradisional dijual di sini. kami sempat merasa street food.


Bertolak balik ke penginapan..dan terus tertidur..sangat penat, letih dan yang sama waktu dengannya..

esoknya kami ke mana pula? tunggu next entry!

Oppa, anyeong!




Wednesday, April 12, 2017

BERCUTI KE HONG KONG

Kita punya takrifan yang berbeza tentang bahagia. Salah satu bahagia buat saya adalah berdiri di bumi yang asing sambil tersenyum melihat karenah manusia. Bumi Hong Kong, bumi bertuah dengan hutan konkrit pencakar langit. Saya di kalangan jutaan manusia yang bertuah untuk dapat memijak kota metropolitan yang tidak pernah tidur ini. Percutian singkat saya ke Hong Kong adalah tanpa dirancang. Tanpa mengkaji terlebih dahulu negara kecil dengan empat pulau ini, saya terus menempah tiket kapal terbang. Tiada perancangan, tiada tempahan atas talian, tiada teman, hanya diri saya sendiri dan sebuah bagasi ungu yang terkopek sedikit di bahagian atas, saya memulakan perjalanan ke bumi bertuah ini. Petang rabu, dengan cuaca yang panas terik di Kota Kinabalu, saya menaiki pesawat Air Asia untuk penerbangan terus ke Hong Kong.
Setiba di Hong Kong, saya disambut dengan pemandangan malam yang disimbah cahaya lampu neon di merata tempat. Sangat cantik! Keletihan di pesawat selama 3 jam bagai tidak terasa. Dengan perasaan yang sangat teruja, saya terus bergegas masuk ke dalam lapangan antarabangsa Hong Kong. Kedinginan bayu musim bunga menyapa lembut tubuh saya sehingga badan terasa menggigil. Nah, di sini baharu mula terasa kesilapannya kerana tidak memeriksa terlebih dahulu keadaan cuaca di Hong Kong. Selama ini saya anggap bahawa Hong Kong adalah negara Khatulistiwa seperti Sabah. Rupanya negara ini mengalami empat musim!(sub-tropika) Saya melihat ke kiri dan kanan semuanya berbaju tebal, berlapis dan berkasut. Nampaknya saya seorang sahaja yang bersandal tapak seinci dengan gaun hitam paras lutut dipadankan dengan legging hitam nipis melekat! Sungguh kedinginan di peralihan musim sejuk ke musim Bunga ini bagai menusuk ke tulang hitam. Apakan daya ku seorang wanita yang kurang berpengetahuan..cia..cia..cia
Sejujurnya saya tidak tahu ke mana hala tuju selepas turun dari pesawat. Jadi saya memutuskan untuk hanya mengikut sahaja orang yang ada di hadapan. Agak jauh berjalan kaki di kawasan lapangan terbang yang sunyi sepi ini. Turun ke tangga bergerak, saya juga mengikut. Belok ke kiri, saya juga ke kiri. Maka di sini saya agak terkebil-kebil dengan tangga bergeraknya. Setinggi dua tingkat dengan satu tangga sahaja. Saya bandingkan di Sabah yang tangga mengikut tingkat demi tingkat. Gerun dan gayat rasanya apabila memandang ke bawah. Turun ke bahagian bawah lapangan terbang, sekali lagi saya terkebil-kebil. Rupanya kami perlu menaiki train untuk ke lapangan terbang bahagian dua. Lapangan terbang Hong Kong ini sangat luas dan terletak di sebuah pulau kecil yang saya kira adalah pulau buatan (lautan yang ditambak, mungkin. Kerana pulau kecil ini hanya ada lapangan terbang sahaja) lapangan terbangnya pula dibahagikan kepada dua. Satu bahagian ketibaan atau berlepas. Tiada sebarang kedai mahupun kaunter di sini. Yang ada hanyalah kerusi kosong tempat menunggu untuk berlepas. Keadaannya sangat lengang. Bahagian kedua pula adalah kawasan lapangan terbang sebenar. Seperti lapangan terbang yang lainnya. Ada kaunter, restoran, kedai dan banyak lagi. Mungkin tiga atau empat kali ganda besarnya jika dibandingkan dengan lapangan terbang kota kinabalu.
Tiba di lapangan terbang bahagian dua ini, train akan berhenti sendiri. Semua penumpang pun turun. Saya sekali lagi mengikut sahaja orang yang ada di hadapan. Dengan perasaan berdebar dan teruja, saya mendaftarkan diri di bahagian imigresen. Sekali lagi saya tersilap. Sepatutnya saya telah mengisi borang masuk ke Hong Kong lebih awal dan hanya perlu diserahkan di kaunter sahaja. Oleh kerana saya belum mengisinya lagi, saya terpaksa ke tepi dahulu dan mengisi borang tersebut. Dan saya tidak membawa pen. Sedang tercari-cari pen untuk menulis, seorang lelaki di sebelah sudi meminjamkan pennya kepada saya. Setelah siap urusan di kaunter, dia sempat memberi isyarat kepada saya untuk mengambil sahaja pen tersebut. Terima kasih daun keladi! Borang saya isi dengan menggunakan pen itu. Hanya perlu lengkapkan borang seperti nama, nombor passport dan juga alamat tempat tinggal di Hong Kong. Saya hanya tuliskan sahaja nama hotel tempat saya menginap nanti. (Guesthouse sahaja yang saya sempat tempah secara online sewaktu di lapangan terbang KK sebelum berlepas).
Setelah menyerahkan borang masuk ke Hong Kong, diperiksa passport dan muka, saya dengan mudah dapat berlalu ke bahagian tuntutan bagasi tanpa masalah. Di bahagian bagasi, saya terkebil-kebil lagi. Rupanya ada terlalu banyak kaunter tuntutan bagasi, ku kira lebih 30 kaunter. Saya teringatkan lapangan terbang KK lagi yang hanya ada beberapa buah kaunter sahaja. Dengan pantas saya bertanya di kaunter pertanyaan dan gadis bertugas meminta saya untuk merujuk ke bahagian skrin. Cari-cari..akhirnya jumpa. Di kaunter 8 rupanya. Dari jauh saya sudah melihat bagasi saya berpusing perlahan-lahan di kaunter bagasi. Saya mengambilnya dan berlalu ke ruangan seterusnya.
Pertama sekali saya ke kaunter pelancongan atau informasi untuk pelancong. Saya bertanyakan tentang cara saya hendak ke Chungkin Mansion, iaitu guest house tempat saya menginap nanti. Petugas kaunter mengambil peta dan menunjukkan jalan ke sana. Saya ada pilihan sama ada menaiki bas atau MRT. Saya memilih bas. Katanya, saya perlu ke bahagian bas dan naik ke bas A21, dan saya perlu turun di hentian Middle Road. Berbekalkan maklumat itu, saya ke kaunter sebelah iaitu kaunter kad octopus. Kad ini digunakan untuk menaiki pengangkutan awam di Hong Kong. Rupanya adalah seperti kad Touch n Go. Saya membeli kad tersebut dengan 150HKD.
Saya hampir terlupa maklumkan jenis mata wang yang digunakan di Hong Kong. Di Hong Kong ini, matawangnya adalah Hong Kong Dollar. Janganlah terperanjat dengan perkataan Dollar tu, kerana matawang mereka lebih rendah berbanding kita. Tukaran pada waktu ini ialah RM 1 = 1.70 HKD. Hampir dua kali ganda jumlahnya. Saya sempat menukar wang HKD di lapangan terbang KK sebelum bertolak ke Hong Kong. Jumlah yang saya tukar adalah sebanyak RM2000 bersamaan dengan 3940HKD. (Jumlah tukaran matawang di Malaysia lebih tinggi berbanding di Hong Kong). Maka lebih baik menukar duit di Malaysia sebelum bertolak ke Hong Kong kerana nilai RM akan susut apabila berada di Hong Kong. Jika saya menukar duit di Hong kong dengan jumlah duit RM yang sama, saya hanya akan dapat sekitar 3400HKD sahaja. Jadi saya sudah untung lebih 500HKD.
Berbalik dengan kad octopus tadi, jumlah 150HKD itu adalah termasuk deposit sebanyak 50HKD. Jadi, jumlah yang ada dalam kad tersebut hanyalah 100KHD sahaja, yang boleh digunakan. Tetapi anda boleh juga menambah nilai kad tersebut di mana-mana sahaja kaunter  bas atau stesen ,MRT yang berhampiran. Bagi saya sendiri, sesiapa yang dating ke Hong Kong haruslah membeli kad octopus ini kerana dapat memudahkan pergerakan anda hendak ke mana-mana. Hanya perlu scan/imbas sahaja setiap kali menaiki pengangkutan awam. Jenis pengangkutan awam juga adalah pelbagai. Bas, train, tram dan juga feri.
Disebabkan oleh faktor ruang yang terhad, penggunaan kenderaan peribadi di Hong Kong juga sangat terhad. Pengangkutan awam sahaja yang digunakan untuk bergerak. Penduduk Hong kong selalunya akan menaiki train bawah tanah dan juga bawah laut untuk ke mana-mana. Bas, tram dan juga feri biasanya digunakan oleh pelancong kerana boleh menikmati pemandangan kota Hong Kong. Seperti yang saya katakan, Hong Kong terbahagi kepada 4 pulau. Setiap pulau ini dihubungkan dengan train bawah tanah/laut dan juga jambatan. Ada juga teksi yang biasanya digunakan oleh pelancong sahaja. Jalan raya di Hong Kong juga adalah kecil dengan 2 atau 4 lorong sahaja. Tiada lebuh raya mahupun jalan berkembar. Apa yang menariknya ialah jalan raya tidak mengalami jammed yang teruk. Kenderaan bergerak dengan lancar dan kenderaan di jalan raya juga tidak sesak. Saya hanya dapat melihat kereta-kereta mewah, teksi, bas, tram dan juga lori bertutup sahaja untuk menghantar barangan.



Monday, July 27, 2015

PERCUTIAN PENDEK KE PULAU MANUKAN, SABAH

Sudah lama merancang untuk bercuti ke pulau manukan, namun ada sahaja halangan yang mendatang. Kali ini tanpa ragu-ragu, saya dan seorang teman yang juga berkongsi minat yang sama telah merealisasikan hasrat yang sudah sekian lama terpendam ini. Kebetulan teman saya ini telah mendapat cuti sempena hari raya aidilfitri, maka kami memutuskan untuk pergi pada hari khamis 16 Julai 2015 yang lepas. Memandangkan kami memang tinggal di tengah-tengah bandaraya Kota Kinabalu ini, jadi kami hanya berjalan kaki ke Jeti Jesselton Point yang mengambil masa kurang dari 15 minit sahaja. Kalau rasa malas nak jalan kaki, boleh saja naik teksi. Biasanya teksi akan kenakan bayaran dari RM5-10 untuk perjalanan dalam bandaraya kk (misalnya dari Sinsuran ke Jesselton Point). Dalam perjalanan ke Jesselton Point tu, kami sempat singgah bersarapan di Gaya Street dan membeli barang-barang makanan di supermarket Tong Hing. Supermarket ini memang sudah menjadi kebiasaan untuk pelanggan singgah untuk membeli keperluan makanan jika ke Jesselton Point. Maklumlah, harga makanan di Pulau tu nanti lebih mahal berbanding di KK. Oleh itu dinasihatkan untuk membawa makanan bekal sendiri agar lebih jimat.

             Pemandangan pintu masuk Jesselton Point dari arah luar

          Tiba di Jesselton Point, terus sahaja masuk ke dalam Ticketing Hall atau dewan tiket. Di sinilah anda akan membeli tiket untuk ke Pulau Manukan atau pulau-pulau sekitarnya. Dalam hall ini, ada terdapat banyak Travell Agency atau agensi pelancongan yang akan membawa anda ke Pulau yang dikehendaki. Bolehlah pilih mana-mana travel agency yang berkenan di hati.

                                 Pelbagai pilihan agency


 Bagi saya, setiap agency itu menawarkan pakej yang sama sahaja (kecuali jika ada promosi atau potongan harga), cuma yang membezakannya adalah jenis (tempat duduk) bot dan perjalanan bot. Saya dan teman telah memilih Aparu Holiday Tours Sdn Bhd sebagai travel agency kami. Harga tiket ke pulau ini tidaklah semahal mana. Lebih dari berbaloi dan anda pasti tidak akan rugi.
Harga tiket dewasa (untuk ke pulau manukan sahaja)
Tambang bot
RM23.00
Bayaran Jeti terminal
RM7.20+GST=RM7.63
Bayaran pemuliharaan pulau
RM3.00 (dibayar di pulau)
Jumlah
RM33.63

Jangan risau sekiranya anda terlupa untuk membeli “hot beach essential” atau barangan keperluan ke pulau/pantai kerana di hall ini juga terdapat banyak kedai-kedai yang menjual barangan untuk ke pulau/pantai seperti topi, cermin mata hitam, dress pantai, krim tabir suria, bikini, peralatan menyelam dan juga makanan dan minuman. Bagi si fashionista, jangan lupa dapatkan krim tabir suria bagi mengelakkan kulit terkena sunburn. Selain itu, terdapat juga beberapa sukan air yang anda boleh cuba seperti Banana boat, Jet ski, parasailing, dan flying fish dengan harga yang berpatutan. Anda boleh memilih untuk melanggannya di travel agency yang anda pilih ataupun melanggannya ketika berada di pulau nanti (berlainan agency). Sukan air yang sering dicuba oleh pelancong ialah parasailing dan banana boat. Anda juga boleh menyewa peralatan menyelam seperti mask & snorkel (RM10), life jacket (RM5), dan fins (RM5).
Setelah selesai urusan membeli tiket dan meninjau-ninjau barangan yang dijual di dalam hall, saya dan teman keluar menunggu bot di jeti. Di kawasan luar jeti Jesselton ini terdapat banyak gerai-gerai makanan dan restoran. Pelancong boleh memilih untuk bersarapan sebelum bertolak ke pulau. Memandangkan kami sudah bersarapan lebih awal, kami hanya menunggu bot sahaja. Jadual perjalanan semua bot adalah sama iaitu mula bertolak ke pulau dari pukul 8.00 pagi dan berangkat pulang paling lewat pada pukul 4.00 petang. Bot akan bertolak setiap 20 minit. Kami memilih untuk bertolak pada pukul 10.00 pagi dan pulang pada pukul 2.00 petang. 
Jeti Jesselton Point


Bot yang kami naiki bersaiz sederhana sahaja dengan kadar muatan sebanyak 8 orang. Sejujurnya ini ialah pengalaman pertama bagi saya untuk menaiki bot laju. Perasaan gerun menghantui jiwa tambahan pula pengemudi bot membawa bot dengan amat laju. Dari kejauhan bandaraya kk kelihatan semakin mengecil. Perjalanan dari Jesselton point ke Pulau Manukan hanya mengambil masa kira-kira 10-15 minit sahaja.
Tiba di jeti Pulau Manukan, saya yang takut-takut untuk melompat dari bot ke jeti terkaku di dalam bot. Mujur seorang pelancong lelaki yang menaiki bot yang sama sudi menghulurkan tangan dan saya sambut tanpa ragu-ragu. Jeti Pulau Manukan agak panjang dan kami berjalan kaki ke pintu masuk pulau. Kedatangan kami disambut dengan laut yang membiru dan pantai yang memutih. Air laut kelihatan sangat jernih sehinggakan saya boleh melihat ikan-ikan berenang di dalamnya. Sungguh indah sekali ciptaan Tuhan! Rugi rasanya sekiranya terlepas peluang untuk menyaksikan pemandangan seindah ini, apatah lagi jika anda sendiri ialah penduduk bandaraya KK.






Untuk masuk ke kawasan pulau, kami perlu melalui pintu masuk pulau dan perlulah membuat bayaran sebanyak RM3.00 setiap seorang bagi warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Tujuannya bayaran ini dikenakan adalah untuk kegunaan pemuliharan pulau manukan. Di sini juga ada disediakan tapak perkhemahan dengan kadar sewa sebanyak RM5.00 seorang bagi dewasa dan tempat untuk BBQ dengan kadar sewa yang sama. Urusan pembayaran selesai dengan mudah sahaja dan kami terus ke kawasan pantai. Mujur masih ada meja kosong untuk bersantai dan meletakkan barangan. 






Di tepi pantai ini terdapat banyak meja-meja kosong disediakan untuk pelancong. Kebetulan pada hari tersebut pelancong yang datang sungguh ramai dan keadaan pantai agak meriah dengan pelbagai gelagat pelancong yang kebanyakannya dari luar negara. Mungkin sahaja disebabkan oleh cuti sekolah sempena Hari raya telah bermula dan warga kota mengambil peluang ini untuk bersantai dengan keluarga.


Setelah berehat seketika, saya menyediakan makanan tengahari iaitu roti tuna dengan telur rebus. Makanan bekal yang ringkas sahaja dan makanan ringan yang sempat dibeli di Supermarket Tong Hing. Sesudah itu, saya mula memakai krim tabir suria bagi mengelakkan kulit dari sunburn dan menukar pakaian yang lebih sesuai untuk bermandi-manda. Tidak juga dilupakan untuk mengambil gambar sebanyak yang mungkin bagi mengabadikan momen indah ini dalam lipatan memori. Rasa sungguh seronok bermandi-manda di lautan yang sungguh jernih bersama-sama dengan ikan-ikan yang jinak sahaja.  Mungkin ikan-ikan itu pun sudah biasa berenang bersama manusia memandangkan kawasan ini kawasan larangan untuk menangkap ikan. Apa yang saya dapat perhatikan ialah kawasan air laut agak dalam. Saya biasanya mandi di kawasan tepi pantai tetapi airnya cetek. Jauh dari kawasan pantai barulah airnya perlahan-lahan semakin dalam. Tetapi di pulau ini, hanya beberapa meter sahaja dari kawasan pantai, kedalaman airnya sudah mencecah pinggang. Dinasihatkan agar tidak berenang jauh dari pantai dan pakailah jaket keselamatan, terutamanya bagi yang tidak pandai berenang seperti saya ini.
Puas bermandi-manda dan bermain pasir, kami naik semula ke kawasan meja (dan kerusi kayu) dan menikmati makanan tengahari yang serba ringkas. Walaupun ringkas, pemandangan yang cantik dan udara yang nyaman membuatkan apa sahaja yang dimakan terasa sungguh lazat. Sekali lagi saya tekankan, rugi sekiranya anda tidak datang ke sini dan merasai sendiri pengalaman di pulau manukan ini.



Di pulau ini terdapat pelbagai kemudahan seperti tandas awam, tempat mandi awam, restoran, gerai makanan, gerai peralatan menyelam, padang, tapak perkhemahan dan juga beberapa resort dan chalet. Anda boleh sahaja memilih untuk menginap di pulau ini sekiranya berminat. Aktviti seperti sukan air, sukanena dan acara-acara seperti hari keluarga, majlis sambutan hari jadi, berbulan madu dan kawasan penggambaran untuk perkhawinan juga sangat sesuai dijalankan di pulau manukan ini. Setelah selesai menjamu selera, kami bergerak ke kawasan tempat mandi/tandas awam untuk mandi dan menyalin pakaian bersih. Sesudah itu, kami berjalan-jalan sekitar pulau dan pantai untuk menghayati keindahan Pulau Manukan.  
Tepat jam 1.30 petang kami mula berjalan kaki kawasan jeti bagi menunggu bot tiba. Di jeti, kami terserempak dengan pasangan yang sedang mengadakan pre-wedding photoshoot. Sememangnya kawasan ini sungguh cantik untuk diabadikan di dalam gambar perkhawinan. Di jeti Pulau manukan juga disediakan pondok tempat menunggu bot. Ramai pelancong yang bersama-sama dengan kami berada dalam pondok jeti tersebut. Disebabkan ramai pelancong dan bot yang datang, kami agak keliru mencari bot yang akan kami naiki. Mujur terjumpa dengan staff Aparu Holiday yang menunjukkan bot agency mereka. Ketika mencari bot pulang, lebih baik sekiranya anda tiba lebih awal ke jeti kerana anda akan ketinggalan sekiranya lambat tiba ke jeti. Bot akan bertolak tepat jam 2.00 petang. Anda juga dinasihatkan untuk sentiasa memegang tiket anda agar mudah dilihat oleh staf agency yang anda telah pilih.
Perjalanan pulang dengan menaiki bot lebih relaks kerena bot di pandu perlahan. Jauh di daratan kelihatan bandaraya KK, kawasan Sutera Harbour Resort dan juga pantai tanjung aru. Kami selamat tiba di jeti Jesselton point dengan penuh kegirangan di dalam hati. Bagi mereka yang belum pernah ke Pulau Manukan atau pulau-pulau sekitarnya iaitu Pulau Sapi, Pulau Mamutik dan Pulau Gaya, marilah datang berkunjung dan rasailah sendiri pengalaman bermain ikan-ikan di lautan yang sungguh jernih. Sampai bertemu lagi.






          

Monday, June 8, 2015

Unduk Ngadau Pitas 2015

congratulations for you miss Kerinah Mah (representing Mukim Dandun) newly crown as the unduk ngadau pitas 2015..
Pic credit to David Aramaiti



worn miss natural beauty during Mala gala UNK state level



1st runner up unduk ngadau pitas


2nd runner up unduk ngadau pitas

Tuesday, December 10, 2013

SIAPALAH AKU INI

Dalam kedinginan malam
Rintik-rintik gerimis menemani malamku yang sepi,
Bayangan seseorang menggamit perasaan,
Andai saja mampu ku memiliki sinaran rembulan di kala malam,
Namun hanyalah angan kosong
Cahaya rembulan tidak mungkin menembusi kegelapan malam.

Siapalah aku untuk mengharapkan bulan jatuh ke riba,
Yang indah hanyalah khayalan
Fantasi minda yang rapuh kekosongan,
Bibit harapan walau sudah dibiar kontang,
Tatkala gerimis datang,
Ianya mula kembali mengeluarkan tunas-tunas sandaran.

Mampukah diri ini menahan kedinginan hingga siang menjelma
Membiarkan tunas mendapat sinaran sang mentari terus subur
Bila hati berkata ya tapi minda berkata tidak,
Maka aku harus akur kepada jauhari yang menganal manikam,
Di saat itu, biar diri terkulai layu,
Lelah dalam hati menahan pilu
Aku tetap pasrah
Siapalah aku untuk memilikimu.