My Buddies

Tuesday, November 8, 2011

AKIBAT TERLALU GHAIRAH INGIN TAMPIL LEBIH CANTIK

Cantik bagi saya adalah sesuatu yang begitu subjektif. Setiap orang ada pandangan dan pendapat mereka sendiri mengenai kecantikan. Mungkin ada yang mengatakan berambut panjang itu cantik, ada pula yang menganggap rambut pendek lebih cantik. Namun itu semua terletak pada mata yang memandang, bukan pada yang dipandang. Kita tidak perlu menjadi "unduk ngadau" untuk kelihatan cantik. Kecantikan itu wujud bila kita mengiktiraf ketidaksempurnaan kita menjadi suatu kelebihan.  Apa yang penting, kecantikan itu haruslah seimbang dari luar dan juga dalam. Apa guna cantik jika perangai macam syaitan, betul tak? Kadang-kadang akibat ingin tampil lebih cantik, kita melakukan perkara-perkara kecil yang impaknya sangat besar. Ketahui kesilapan tersebut dan cara mengatasinya.  Sedikit panduan dari Mingguan Wanita mengenai isu ini.
1.Gigi berlipstik
Jangan rosakkan senyuman yang manis dengan kesan lipstik pada gigi anda yang putih menawan. Pastikan, setiap kali anda menyapu lipstik kemudian sapukan selebihnya dengan menggunakan kertas minyak. Ambil sehelai kain kapas dan sapukan ke sepanjang permukaan gigi untuk menghilangkan jejak lipstik. Sapukan gel petroleum pada permukaan gigi depan. Kaedah ini membantu dalam mencegah warna lipstik melekat pada gigi putih sekali gus membuatkan senyuman lebih bersinar.
2.Mata terlalu gelap
Merias mata dengan gaya smokey eyes memang menjadi pilihan ketika ini. Tapi solekan mata terlalu gelap atau tebal boleh mencipta ilusi dan menyebabkan bahagian putih mata lebih kecil sekali gus menyebabkan mata kelihatan sedikit sepet. Sebenarnya teknik smokey eyes tidak hanya bergantung pada warna hitam semata-mata. Sebaliknya anda boleh mencuba warna kelabu terutamanya yang berkilau dan boleh mencipta kesan yang sama seksinya tanpa perlu menampakkan mata lebih sepet. Caranya, buat garis nipis pada bahagian hujung atas dan bawah bulu mata dengan menggunakan penggaris mata hitam. Kemudian, sapukan pembayang mata warna kelabu pada kelopak mata. Dengan menggunakan berus penggaris mata, aplikasikan pula pembayang mata itu di atas penggaris mata untuk mencerahkannya. Ratakan warna tersebut supaya nampak lebih sekata dan akhir sekali sapukan pembayang warna putih pada sudut dalam dan atas untuk membuat mata lebih cemerlang.
3.Kulit berminyak
Sinaran matahari dan berada di tempat yang panas menyebabkan kulit wajah menghasilkan lebih banyak minyak. Jangan gunakan bedak untuk menghilangkan masalah kulit berminyak. Sebaliknya, gunakan kertas minyak untuk menyerap lebihan minyak di wajah. Tekan dengan lembut kertas minyak tersebut pada permukaan kulit bagi mengelakkan solekan pada wajah anda rosak.
4.Lingkaran putih keliling mata
Kurang tidur boleh menyebabkan timbulnya kesan lebam hitam pada bawah mata tetapi masalah ini boleh diatasi dengan menggunakan concealer. Tetapi, pastikan anda memilih warna concealer yang tepat dan tidak berlebihan ketika menyapunya. Jika tidak, ia akan menyebabkan timbulnya lingkaran putih yang muncul di sekeliling mata. Pastiakn concealer tidak lebih satu warna dan ia setingkat lebih terang daripada bedak yang digunakan atau warna kulit anda.

 " i dont believe makeup and the right hairstyle alone can make a woman beautiful. The most radiant woman in the room is the one full of life and experience"-Sharon Stone.

No comments:

Post a Comment

didiy fashion