My Buddies

Saturday, December 15, 2012

Hikmah Menangis


Sebagai manusia, kita diajar untuk menerima keadaan semula jadi tanpa banyak soal. Kejadian alam contohnya siang, malam, panas dan hujan, umpama rentak kehidupan yang mengiringi hidup kita sepanjang hayat. Cuma apabila keadaan semula jadi itu berubah menjadi sesuatu yang disifatkan sebagai malapetaka seperti hujan kepada ribut taufan yang kemudiannya menyumbang kepada kemusnahan alam, orang mula mengkaji kejadian dan meramal sebarang kemungkinan pada kejadian semula jadi itu.

Ramai yang ingin tahu, mengapa perkara itu terjadi? Adakah ia boleh dielakkan? Selain kejadian alam, sifat manusia juga sering dianggap sebagai fitrah semula jadi seperti ketawa dan menangis. Kita jarang mempertikaikan bagaimana kita  boleh menangi dan ketawa begitu spontan sekali. Lazimnya kita memberi jawapan mudah iaitu ia sesuatu yang membabitkan sentuhan pada jiwa dan perasaan.


Sebenarnya, apabila kita menyedari hikmah di sebalik menangis dan ketawa, kita boleh lebih mengenali dan menganalisa diri serta mengawalnya. Tanpa disedari, walaupun sekadar menangis dan ketawa ada banyak proses yang berlaku untuk perkara itu berlaku. Kebiasaan budaya seluruh dunia menerima keadaan yang mana manusia bebas menangis dan ketawa di mana saja.

Tiada sesiapa yang memberitahu apabila seseorang itu menangis dan ketawa, tubuh melalui perubahan fizikal dan kimianya  yang tersendiri. Justeru, menangis dan ketawa amat perlu untuk kebaikan emosi dan fizikal. Ia menyempurnakan diri kita sebagai manusia normal. Proses menangis adalah rumit berbanding apa yang dibayangkan. Sebelum itu, kenal pasti tiga jenis air mata yang ada pada manusia:

·           Air mata basal yang berfungsi melembapkan mata
·     Air mata refleks yang terjadi apabila bertindak balas dengan sesuatu seperti habuk dan    memotong bawang
·       Air mata emosi yang berlaku apabila tubuh manusia bertindak balas dengan sesuatu yang menyentuh emosi

Ketiga-tiga tangisan mengandungi protein kimia dan hormon yang berbeza. Ahli sains mendapati tangisan yang berlaku kerana emosi mengandungi tahap mangan dan hormon prolaktin yang tinggi. Ini menyumbang kepada pengurangan kedua-duanya di dalam badan dan membantu melepaskan tekanan.

Ramai orang berasa menangis boleh melegakan perasaan sedih dan ini sebenarnya kerana kimia dan hormon yang dilepaskan bersama tangisan itu. Bagaimana kita boleh menangis? Sekiranya ia membabitkan emosi, maka ia perlu diaktifkan. Lazimnya, keaktifan itu berlaku daripada faktor luaran seperti kesakitan, kesedihan dan kehilangan. Apabila perasaan dilanda emosi, sistem saraf merangsang kranial di otak dan terus menghantar isyarat kepada penghantar saraf ke kelenjar air mata. Kelenjar air mata yang terbesar, kelenjar lacrimal menghasilkan air mata yang disebabkan sentuhan emosi dan refleks.


Ramai yang percaya dalam masa tertekan, badan bergantung kepada kelenjar ini untuk melepaskan jumlah kimia dan hormon berlebihan supaya kembali kepada keadaan stabil. Ramai juga berasa kaum wanita lebih sesuai menangis kerana faktor fizikal dan mereka insan yang lemah berbanding lelaki. Namun begitu, setelah mengetahui kebaikan daripada aktiviti menangis ini, elok juga lelaki digalakkan menangis.Ada lima sebab untuk menangis:
1.         Menangis melegakan tekanan
2.         Menangis merendahkan tekanan darah berlarutan
3.        Air mata membuang toksin dari badan
4.  Tangisan mengurangkan tahap mangan di dalam badan, sejenis mineral yang boleh  menjejaskan mood.
5.    Menangis kerana anda manusia. Mata semua mamalia lembap oleh air mata, tetapi hanya manusia menitiskan air mata sebagai tindak balas kepada tekanan emosiNo comments:

Post a Comment

didiy fashion